NIEUWS

Blijf op de hoogte over mediawax.be.

Direct online - 99,9% uptime

aug 12

Commerciële bedrijven mogen niet langer Wikipedia-domeinnamen gebruiken

22:19  |   Geplaatst in > nieuws

Bedrijven die gebruik maken van ‘Wikipedia’ in hun domeinnaam en daarmee commerciële activiteiten ontplooien dienen daar per direct mee te stoppen.

Dat is de uitspraak van de World Intellectual Property Organization (WIPO), zo meldt de Wikipedia Foundation. Het gaat om bijvoorbeeld www.getonwikipedia.com en www.getawikipedia.com.

Het eigendom van deze domeinnamen wordt overgedragen aan de Wikipedia Foundation. De bedrijven zouden verwarring zaaien door de naam ‘Wikipedia’ te gebruiken, in combinatie met de iconische wereldbol met puzzelstukjes. Dit zou bezoekers de indruk kunnen geven dat het gaat om pagina’s van Wikipedia zelf.

Onrechtmatig gebruik van Wikipedia
De Wikipedia Foundation behaalt met dit verbod op het commercieel gebruik van deze domeinnamen een nieuwe slag in de strijd tegen het onrechtmatig gebruik van Wikipedia.

Met name PR-bedrijven zouden de Wikipedia-pagina’s van klanten daarnaast bijvoorbeeld aanpassen, om hen in een zonniger daglicht te stellen.

Verschillende PR-bureaus hebben toegezegd om daar transparanter mee om te gaan en zich op die manier netter op te stellen naar Wikipedia.

Het is voor auteurs op Wikipedia bovendien verplicht geworden om het te melden wanneer zij betaald worden voor het maken van aanpassingen.