NIEUWS

Blijf op de hoogte over mediawax.be.

Direct online - 99,9% uptime

mei 11

Internetscriptieprijs voor tool die registratie malafide domeinnamen opspoort

15:56  |   Geplaatst in > nieuws

Moritz Müller is informaticastudent en ontwikkelde een digitale tool die het mogelijk maakt aanvragen voor domeinnamen te scannen. Het is op die manier mogelijk om aanvragen voor malafide doeleinden zoals phishing te filteren en die domeinnamen niet toe te wijzen.

Hij ontvangt daarvoor de internetscriptieprijs, wat aangeeft hoe baanbrekend zijn onderzoek is. Müller studeerde af bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) en is daar inmiddels bovendien aan het werk.

Hij ontvangt een bedrag van €2.000 voor zijn vinding en krijgt bovendien natuurlijk bijzondere eer van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Phishing en verspreiden van malware
De tool maakt het mogelijk om domeinnamen te herkennen die worden geregistreerd om vervolgens aan de slag te gaan met phishing of malware te verspreiden. Het onderzoek deed Müller bij SIDN, de beheerder van de .nl-domeinnamen in Nederland.

De tool checkt iedere aanvraag en probeert te voorkomen dat deze voor malafide doeleinden gebruikt zullen worden. Dat was eerder niet mogelijk, waardoor er sprake is van een belangrijke doorbraak.

Uiteraard volgen we de ontwikkelingen bij Mediawax op de voet, al is het vooral onze doelstelling het registreren van domeinnamen zo eenvoudig en voordelig mogelijk te maken.