NIEUWS

Blijf op de hoogte over mediawax.be.

Direct online - 99,9% uptime

sep 14

De rol van priemgetallen achter de beveiliging op internet

18:52  |   Geplaatst in > nieuws

Het internet kennen we vooral van domeinnamen, het zijn de namen voor de websites zoals we die intikken met een extensie als .be of .eu. Het internet zelf is echter geen combinatie van domeinnamen, maar van bijvoorbeeld priemgetallen voor de beveiliging.

Net als met de IP-adressen die schuilgaan achter de domeinnamen is het op internet vooral van belang om wiskundig goed beslagen ten ijs te komen. Het is pure wiskunde die ervoor zorgt dat het internet werkt zoals het werkt en dat we daar bijvoorbeeld op een veilige manier gebruik van kunnen maken.

Wiskundig interessante priemgetallen
Uit een artikel van ZDNet (http://www.zdnet.be/achtergrond/185893/hoe-priemgetallen-het-internet-veilig-houden/) blijkt hoe zeer die priemgetallen van belang zijn.

Het enige wat wij veelal zien van het internet zijn de domeinnamen en de websites en webshops die daar achter zitten. Wat er achter deze wereld schuilgaat blijft voor veel mensen verborgen en dat lijkt maar goed ook. De diepgaande wiskunde die er schuilgaat achter het internet en met name de beveiliging zou menig internetgebruiker het hoofd op hol brengen.

Dan is het maar fijn dat wij ons alleen maar bezig hoeven te houden met de domeinnamen.