NIEUWS

Blijf op de hoogte over mediawax.be.

Direct online - 99,9% uptime

okt 14

Twee verwisselde letters in domeinnaam als aanval op argeloze gebruikers

15:24  |   Geplaatst in > nieuws

De domeinnaam maakt het gemakkelijker om over het web te surfen dan op basis van IP-adressen. Het gemak dat we van een domeinnaam verwachten speelt echter ook criminelen in de kaart.

Onlangs slaagden hackers er met een domeinnaam waarin ze twee letters met elkaar verwisselden erin om malware te installeren bij een grote groep internetgebruikers.

Zij dachten naar een website te surfen waar zij de kans hadden om het WINRAR-extractieprogramma te downloaden. Er was echter sprake van een andere domeinnaam, die sterk leek op het origineel. Daardoor gingen de gebruikers en onbewust mee akkoord om malware op hun systeem te installeren.

Malware om het systeem over te nemen
De malware was ontwikkeld om het volledige systeem over te nemen en bijvoorbeeld communicatie- en contactgegevens te verzamelen. Dat is waardevolle informatie voor hackers, die dit over het algemeen proberen door te verkopen.

Bij Mediawax lezen we vaker dergelijke berichten, waartegen het helaas moeilijk optreden is. Het is op zich niet verboden om een domeinnaam te registreren die lijkt op die van een andere website. Het is daarom vooral aan gebruikers om goed op te blijven letten wanneer zij software willen downloaden. Een extra controlemechanisme kan het SSL-certificaat van een website zijn.

Door dat te controleren ontstaat er meer duidelijkheid over wie er daadwerkelijk achter de website zit.