NIEUWS

Blijf op de hoogte over mediawax.be.

Direct online - 99,9% uptime

dec 14

Tal van domeinnamen met namaakartikelen op zwart

22:41  |   Geplaatst in > nieuws

De Federale Overheidsdienst Economie maakt doorlopend jacht op websites en ondernemingen die namaak-artikelen verkopen. Op die manier proberen ze deze handel tegen te gaan.

Onlangs werd er een recordaantal domeinnamen gesloten, waar de artikelen worden verkocht. Volgens de FOD Economie zorgt men inmiddels voor een gerichte en proactieve aanpak, die meer resultaat oplevert dan de methoden uit het verleden.

Ook op internationaal niveau vinden er samenwerkingen plaats, bijvoorbeeld met Europol om verdachte domeinnamen te sluiten.

Bijna 3.000 domeinnamen gesloten
Bij de actie onlangs werden 2.995 domeinnamen gesloten. Dat is het grootste aantal tot nu toe, want in 2015 werden er in totaal bijvoorbeeld maar 411 domeinnamen gesloten.

Het geeft aan dat de overheid er samen met Interpol in slaagt om op basis van een meer effectieve methode de verschillende ondernemingen aan te pakken.

Het gaat om websites die namaakartikelen verkopen, waarvan de eigenaren verschillende creatieve tactieken proberen. Ze verlengen en registreren de domeinnamen die beschikbaar komen, om de artikelen te kunnen aanbieden.

Veel van de websites eindigen op .be of .eu, maar worden niet vanuit Belgiƫ beheerd. De FOD Economie hoopt het komende jaar samen met Interpol meer van dergelijke domeinnamen te kunnen sluiten.