NIEUWS

Blijf op de hoogte over mediawax.be.

Direct online - 99,9% uptime

apr 22

Eigen domeinextensies nog niet zo populair

14:18  |   Geplaatst in > nieuws

Sinds 2012 is het mogelijk om topleveldomeinen te registreren, de extensies zoals .be en .eu. Dat betekent in theorie dat bedrijven de kans hebben om een eigen topleveldomein vast te leggen, waardoor ze voor hun online activiteiten een eigen extensie kunnen gebruiken.

Ook kunnen ondernemingen besluiten een topleveldomein te kopen om daar binnen vervolgens domeinnamen aan te gaan bieden.

Tot nu toe blijkt die mogelijkheid niet erg populair. Met name de .xyz-domeinen en .shop-domeinen hebben enige populariteit, maar verder zijn het vooral de .be, .eu en .com domeinen die nog altijd veel worden gekozen.

Google en enkele grote bedrijven
Google is een uitzondering op de regel en heeft het topleveldomein .google vastgelegd. Dat kostte de onderneming overigens $185.000 voor de eerste registratie en daarnaast $300.000 per jaar om er gebruik van te kunnen blijven maken.

Een dergelijke investering is voor Google geen probleem, maar zal veel kleinere ondernemingen afschrikken. Tot nu toe gebruiken bijvoorbeeld Canon en Paribas Fortis hun eigen topleveldomein en extensie, maar zijn er weinig andere voorbeelden bekend.

Het is de vraag of het vrijgeven van de topleveldomeinen het internet en de domeinnamen inderdaad zal veranderen op de manier die werd verwacht.