NIEUWS

Blijf op de hoogte over mediawax.be.

Direct online - 99,9% uptime

mei 18

Jong Brit ontdekte bij toeval hoe de cyberaanval te stoppen

22:09  |   Geplaatst in > nieuws

De wereldwijde aanval op computers en computersystemen onlangs heeft tot veel grote problemen geleid, in landen over heel de wereld.

Computers werden versleuteld en gebruikers konden die pas weer ontgrendelen nadat zij losgeld hadden betaald.

Ook computersystemen van diverse grote bedrijven kregen hier mee te maken. Een jonge Brit blijkt bij toeval de oplossing voor het probleem te hebben gevonden, door een domeinnaam te registreren. Hij kreeg ook zelf te maken met het virus in de vorm van ransomware. Hij dook in de code en ontdekte daar iets bijzonders.

Geregistreerde domeinnaam bleek de sleutel
De Brit kwam het webadres iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com tegen, een nietszeggende combinatie van letters en cijfers. Hij spitte echter verder en ontdekte op die manier dat dit waarschijnlijk het domein was bij een e-mailadres dat de aanval zou kunnen stoppen.

Wellicht dat de maker de code had geïntegreerd om de aanval eventueel zelf te kunnen stoppen. De Brit besloot de domeinnaam te controleren en die bleek nog beschikbaar.

Door de domeinnaam te registreren stopte de aanval, waardoor meer computers vrij zijn gebleven van de ransomware. Het was naar eigen zeggen een wilde gok, maar wel eentje die goed uitpakte.