NIEUWS

Blijf op de hoogte over mediawax.be.

Direct online - 99,9% uptime

feb 12

Typosquatting bedreigt 95% van 500 populairste domeinnamen

21:45  |   Geplaatst in > nieuws

Maar liefst 95% van de 500 populairste domeinnamen kent een variant die er sterk op lijkt, maar schadelijke software bevat of op een andere manier ontwikkeld is door criminelen.

Zij maken gebruik van ‘typosquatting’, door bewust domeinnamen vast te leggen die slechts 1 tikfout anders zijn dan de populaire internetadressen.

Op die manier hopen ze nietsvermoedende bezoekers op de website te ontvangen, om hen vervolgens gegevens te ontlokken of schadelijke software op de computer te installeren.

De Leuvense onderzoeksgroep iMinds-DistriNet deed samen met de Stony Brook University onderzoek en kwam tot dit zeer hoge percentage.

Speculeren op tikfouten door surfers

De criminelen speculeren als het ware op een tikfout door surfers, om hen vervolgens in de val te laten lopen. We adviseren vanuit Mediawax dan ook om altijd goed op de spelling te letten, voordat u een webadres benadert.

Daarnaast is het verstandig om bijvoorbeeld na te gaan of het webadres een SSL-certificaat heeft, geregistreerd door de juiste partij.

U kunt klikken op het groene gedeelte in de adresbalk om dit na te gaan. Dit is uiteraard vooral van belang om websites waar u persoonlijke of betalingsgegevens dient in te voeren.