NIEUWS

Blijf op de hoogte over mediawax.be.

Direct online - 99,9% uptime

jun 02

Cybercriminelen grijpen kans met nieuwe top-level domeinnamen

21:39  |   Geplaatst in > nieuws

Er zijn de laatste tijd een aantal nieuwe top-level domeinnamen bijgekomen. Het gaat om gTLD’s zoals .ads en .office. Dat biedt mogelijkheden om nieuwe domeinnamen te registreren, maar brengt aan de andere kant ook een belangrijk gevaar mee.

Verdwaalde WAPD-verzoeken leiden dagelijks tot 6,6 miljoen potentiële slachtoffers. Het heeft te maken met de extensies die bedrijven gebruiken voor hun webproxy-instellingen.

Onder andere het Amerikaanse Computer Emergency Readiness Team (CERT) waarschuwt om daar met name bij computers buiten het eigen interne netwerk voorzichtig mee om te gaan.

Gevaren voor zakelijke netwerken
Volgens de CERT zijn het vooral zakelijke netwerken die kwetsbaar worden als het gevolg van de nieuwe top-level domeinnamen. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld .ads of .office, waar bedrijven in sommige gevallen gebruik van maken.

Zij verzinnen voor hun interne netwerk dan een bepaalde naam. Cybercriminelen kunnen proberen dat gTLD te registreren en er met een slimme kunstgreep voor zorgen dat zij toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Bedrijven met een netwerk dat eindigt op .ads of .office kunnen dat wat dat betreft het best aanpassen of goed beveiligen.

De nieuwe top-level domeinnamen leiden daardoor tot risico’s die op voorhand nog niet goed duidelijk waren.