NIEUWS

Blijf op de hoogte over mediawax.be.

Direct online - 99,9% uptime

sep 23

Noord-Korea heeft minste aantal domeinnamen in gebruik

10:25  |   Geplaatst in > nieuws

Noord-Korea staat bekend om de gesloten structuur in het land. We weten weinig van het lokale leven daar. Af en toe komt er informatie naar buiten, zoals onlangs een lijst met alle domeinnamen die het land gebruikt.

Het is geen lijst met miljoenen domeinnamen, zoals we die in Belgiƫ of Amerika zouden verwachten. In plaats daarvan is er sprake van een lijst met 28 verschillende domeinnamen. De inwoners zelf hebben er niet zomaar de mogelijkheid een bedrijf op te richten of zelfs maar een eigen website te starten.

Erg kleine lijst met domeinnamen van Noord-Korea
Dit verklaart de erg kleine lijst met domeinnamen. Het was Matt Bryant die er als onderzoeker in slaagde om de lijst te bemachtigen. Hij kwam de lijst op het spoor dankzij een fout in de configuratie van een server door het Noord-Koreaanse regime.

Hij ontdekte onder andere dat er een Noord-Koreaanse versie van Facebook bestaat (friend.com.kp) en hij kreeg toegang tot de informatie die via de staatskrant naar buiten wordt gebracht.

Het aantal domeinnamen dat eindigt op .com.kp (de extensie van Noord-Korea) bedraagt slechts 28 en is daarmee het minst gebruikte domein van de verschillende landen.