NIEUWS

Blijf op de hoogte over mediawax.be.

Direct online - 99,9% uptime

feb 13

Nederlandse lokale TV-zender kaapt politie-domeinnaam

19:33  |   Geplaatst in > nieuws

Een Nederlandse lokale TV-zender is erin geslaagd om een oude domeinnaam van de politie over te nemen. Het gaat om de domeinnaam politieleiden.nl, die werd geregistreerd door Leiden TV.

Op die manier slaagde de redactie erin om nepnieuws te verspreiden en naar eigen zeggen chaos te creëeren.

De politie heeft aangegeven niet blij te zijn met de activiteiten en geschrokken te zijn van het gemak waarmee de domeinnaam geregistreerd kon worden. De TV-zender kwam er achter dat er veel oude domeinnamen zijn opgezegd, waardoor in principe iedereen daar gebruik van kan maken.

Oude domeinnamen opgezegd
De Nederlandse politie bestaat inmiddels uit een landelijk orgaan, in plaats van losse korpsen voor de verschillende plaatsen en regio’s. Dat betekent online dat politie.nl voortaan het website-adres is.

De oude domeinnamen zoals die van de politie in Leiden zijn opgezegd. Een radiozender in Nederland meldde overigens een paar jaar geleden al dat dit risico’s met zich meebracht, dus het is vreemd dat daar nu pas misbruik van gemaakt is.

De TV-zender heeft aangegeven het probleem bloot te hebben willen leggen en er verder niets meer mee te zullen doen om verwarring te voorkomen.