NIEUWS

Blijf op de hoogte over mediawax.be.

Direct online - 99,9% uptime

jan 31

DNSFlagday

14:59  |   Geplaatst in > nieuws

Morgen (1 februari) is het DNSFlagday , waar wereldwijd EDNS work-arounds op caching nameservers verwijdert worden.

Maar geen paniek!


Al onze dns-services ondersteunen EDNS en testen "All OK" in ednscomp.


Lees meer op
dnsflagday.net

Domain Name System of afgekort DNS is het systeem dat instaat voor de vertaling van een website adres naar het achterliggende IP adres. Wanneer je onze website bezoekt vertelt DNS onze computer dat hij naar de server met IP 185.59.17.22 moet gaan zoeken.

DNS is ontstaan in een tijdperk dat het internet nog jong was en er vertrouwen was in de medemens. In de loop der jaren groeide het besef dat DNS robuuster én veiliger moest worden, daarom werd er in 1999 EDNS toegevoegd aan het DNS systeem. EDNS maakte oa. de komst van DNSSEC mogelijk. 

Echter elke nieuwe toevoeging kent zijn overgansperiodes, sommige bestaande DNS implementaties konden niet overweg met deze nieuwe standaard en producenten van DNS software bouwen al jaren patches en work-arounds in in hun software zodat de oudere systemen kunnen blijven werken.

Het implementeren van deze work-arounds zorgt ervoor dat de software zwaar en traag reageert en verhoogt de kans op bugs in de software.

Om de invoering van EDNS af te dwingen is men overeengekomen dat men vanaf 1 februari 2019 de ondersteuning voor deze work-arounds in DNS software gaat laten vallen.

Wat betekent dat voor mij ?

Elk domeinnaam maakt achterliggend gebruik van nameservers, wanneer je gebruik maakt van nameservers die niet compatibel zijn met EDNS betekent dit dat je domeinnaam vanaf 1 februari mogelijks niet meer zal resolven en dus onbereikbaar zal zijn.

Een domeinnaam die niet resolvt betekent ook geen website, email en alle aanverwante diensten !  Het zal niet zo zijn dat vanaf 1 februari alle niet compatibele servers niet meer gaan werken.

Software leveranciers zullen vanaf die dag updates voor hun software uitbrengen die de ondersteuning gaat stoppen voor deze workarounds.

Deze updates zullen zeker niet overal vanaf 1 februari actief zijn.